Travel buff.

"Cause life's not meant to be lived in one place."
89 Pins
 · Last updated 1d
Curated by
ig : simotto
“It is clear that the books owned the shop rather than the other way about.” #agathachristie
a stack of books sitting on top of each other in front of a white background
Jogjakarta 📚🇮🇩
Yogjakarta memang boleh dikatakan syurga kedai2 buku Indie. Pecinta buku yang layan buku2 Indo memang ngam travel sini sebab kedai buku indie yang femes2 di IG tu rata2 di Sleman, Jogja. 😃 Berdikari Books, BukuAkik, Solusi Buku, BukuMojok dan banyak lagi yang rare ndak pernah dengar ada di Jogja. #wishlisttttt #jogjakarta
an image of a calendar with the date and month numbers on it, as well as dates
Tiket flight KK-KL time tiada apa2 cuti be like..
pernah terfikir, kalau saya kerja di KK boleh jak beli tiket flight hari Jumaat balik Ahad kalau mau spend time weekend dengan adik saya di tempat dia. tapi saya kerja di N’bawan so belum boleh lagi buat kerja gila macam tu. maybe one fine day, kalau suda egtukar pegi KK. 🤭
📍Arlene House, Ipoh
the map shows where to go in pulau buncin
Perkampungan suku Bajo di Pulau Bungin, Indonesia (Pulau terpadat di dunia)
Waktu diskusi bersama Fatris MF di Post Bookshop hari tu, bila saya cakap saya orang M’sia dari kepulauan Borneo, yang dia tahu tentang Sabah bukan Gunung Kinabalu tapi komuniti Bajau Laut semporna sebab di Indo pun ada komuniti ni dorang panggil suku Bajo. Pernah baca tentang Pulau Bungin dalam novel Tere Liye dan Awi Chin pun ada tulis satu cerpen tentang suku Bajo dalam buku Biarkan Kematian Merayakan Kehidupan. Mungkin penempatan semula ala2 Pulau Bungin ni boleh diwujudkan supaya kebajikan dorang pun lebih terjaga dan boleh dijadikan perkampungan pelancongan juga.
the library is full of books, and there are pictures of them in different places
📍MPH, TRX
The Great Vacation Paradox: Relaxation vs. Explorations! 🏝️👣
The eternal struggle between seeking relaxation and the irresistible urge to explore every nook and cranny! 😅🌍 #VacationParadox #ExploreAndRelax #TravelLaughs #WanderlustComedy
a brown and white dog looking out an airplane window at the city below with a caption that reads, me confising everyone about where i am because i
😂
untuk keselamatan, lebih2 lagi kalau perempuan travel solo. bahaya la post real time.
a close up of a piece of paper with writing on it and some type of information
Ini antara poskad dari Kak Zilla tahun 2012, waktu ni dia travel Gili Trawangan, Lombok. Tempat yang sama jadi latar dalam MV lagu Aku Tenang oleh Fourtwenty. #littlethings
there are many cats in the back seat of a car
😂
a poem written in black and white with an image of the mountains behind it, on top of a wooden deck
Bundu Tuhan, Ranau
Kalau orang luar datang sini dorang selalu ingat nama tempat ni Bundu Tuhan sebab keagamaan tapi sebenarnya Bundu Tuhan tu istilah dalam bahasa Dusun. Banyak tempat camping lawa2 sini, boleh nampak gunung.
“Know that this kind of lifestyle exist and you can copy that if it suits you.”
Bagi saya ndak semua orang yang kongsi lifestyle dorang ni riak dan saya ndak menggunakan konten dorang untuk compare hidup saya dengan dorang sampai jadi insecure ka apa. Tapi lebih kepada searching for inspiration and motivation. Kadang bila tengok orang lain boleh konfiden makan sorang di kafe/restoran, dorang inspire me to do the same. Macam juga bila tengok konten orang tentang membaca, kemas bilik, bersukan, memasak, etc., tiba2 kita pun rasa terinspirasi untuk buat benda yang sama. Selagi mana apa yang kita follow tu memberi inspirasi yang baik, go for it. For me, konten2 begini lebih bermanfaat untuk diikuti berbanding hari2 layan NGL luahan masalah kehidupan dan rumahtangga yang tiada habisnya.
there are many people standing on the top of a mountain with clouds in the background
fb : rem dambul
an image of a banana sculpture on top of a road
setiap daerah di sabah ada replika yang berbeza. misalnya kalau pegi Tambunan, kamu akan jumpa replika halia sebab Tambunan pengeluar halia terbesar di Sabah. kalau di Lahad Datu ni dorang boleh jak pilih replika pokok sawit sebenarnya sebab LD ni dikelilingi ladang sawit. tapi sebab dorang mau meraikan komuniti, pisang yang dipilih. pisang pun boleh. 🤭